Om estetiken i Horisont

Dagens inlägg handlar helt om vilken estetik och stämning som råder på Horisont och i den spelvärld i vilken lajven kommer utspela sig, och vi kommer nedan att gå igenom såväl skeppets estetik som karaktärernas och den generella världsestetiken. Kom som vanligt ihåg att allt nedan kan komma att ändras i takt med att projektet utvecklas, men detta är hur landet ligger just nu.

 

Estetiken

Estetiken i Horisont är i mångt och mycket en blandning av science-fictionestetik och klassisk post-apokalyptisk estetik. Skeppet kommer att vara mekaniskt snarare än digitalt fokuserat i sina instrument och system, och mycket tung metall och rost dominerar inredningen, som blir en blandning av en U-båt, en militärbarack och ett maskinrum, med adderade science-fictionelement. Skeppet är gjort för att vara på en längre tid och inkluderar sov- och matmöjligheter, allt inrett och strukturerat på ett minimalistiskt och utrymmesbesparande vis.

Skeppets Estetik

Skeppets system består till stor del av små bildskärmar, reglage, knappar, spakar och andra mekaniska kontroller, vilket ger skeppet något av en steampunkestetik, om än i en science-fictionmiljö. Rör och sladdar belamrar skeppet överallt, och paneler är löstagbara för att möjliggöra reparation av underliggande mekanik och teknik. Skeppets maskinrum är en högljudd och smutsig plats, där stora reaktorer och fläktar dominerar det trånga utrymmet. Golvet genom hela skeppet är täckt av metallgaller, som på många håll är löstagbart för att möjliggöra reparationer eller förvaring under. Skeppets färger går i svart, metall, rost och rött.

Skeppets inredning och system ska frammana en känsla av att ha varit fabriksproducerat och högkvalitativt en gång i tiden, men att mer och mer av skeppets interiör och system sedan dess reparerats, bytts ut, lappats och lagats med alla olika besättningar som passerat under de otaliga år som skeppet funnits i drift, och även om en enhetlighet fortfarande råder, så känns system, mekanik och många praktiska och tekniska lösningar som långt ifrån vad en fabrik skulle komma undan med att producera; man har tagit vad man har och gjort så gott man kunnat i årtionden för att hålla skeppet flygvärdigt, och det märks på både utseende som uppbyggnad av interiör och mekanik. Inspiration kommer här ifrån fallfärdiga ryska ubåtar, industrimiljöer och postapokalyps.

Karaktärernas Estetik

Spelarnas utrustning och utseende är till största del post-apokalyptiskt influerat, med praktiska arbetskläder och utrustning, lappat och lagat och ”Gritty”. Gasmasker, skyddsutrustning och liknande används i viss utsträckning, och är även dessa gritty, lågteknologiskt och använt. Soviet, Kina, Balkan, amerikanska södern och liknande inspirationskällor är lämpliga för karaktärers utseende. Klädfärger är generellt grått, svart, nyanser av brunt, och typiska plagg är linnen, skinnjackor eller äldre militärjackor (utan kamouflagemönster) och liknande. Mycket fickor och praktiska tillbehör är vanligt.

Karaktärernas utseende har formats av den värld i vilken de växt upp, och en hård, praktisk och no-nonsense-outlook präglar stilen och valet av kläder och utrustning hos de flesta människor i solsystemet. Det är vanligt att bära vapen oavsett situation, och skillnaden mellan arbetskläder och lediga vardagskläder är sällan helt lätt att utskilja, och går oftast enbart att se på hur mycket någon har på sig. Man uppskattar ledig tid, mycket till följd av de långa och hårda arbetsdagar de flesta invånare tvingas genomlida för att överleva, men att ha en helgklänning eller ett par tofflor förekommer i princip inte över huvud taget någonstans utanför de mer lantliga bosättningarna där invånarna inte alltid lever i den hårda, smutsiga miljö i vilken merparten av mänskligheten numera finner sig. Vanliga ”fritidskläder” är byxor, linne och så lite arbetsbälten och arbetskläder som möjligt; om någon sparkat av sig stövlarna eller kängorna, så vet man att denne betraktar sig som ledig.

Advertisements

~ by immersionisterna on June 9, 2011.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: